Ο Ross Daly στην Καβάλα

Ross Daly


Αν και πέρασαν μέρες από την επίσκεψη του Ross Daily στην πόλη μας ο ήχος της μουσικής και του λόγου του αντηχούν ακόμη στ'αυτιά μας. Μεγάλος λάτρης της μουσικής ως μία έννοια που ο ίδιος αντιλαμβάνεται και αισθάνεται, αντιμετωπίζει τη μουσική ως κάτι πολύ ανώτερο από τον άνθρωπο, χαρακτηρίζοντάς την όπως ο ίδιος λέει: γλώσσα της συνομιλίας μου με όλα όσα είναι για μένα ιερά.
Η μουσική για τον Ross Daly είναι ενα δώρο στον άνθρωπο χωρίς να διευκρινίζει από ποιον,ή από πού. Ο πολυταξιδεμένος και σεμνός άνθρωπος,ο μουσικός Ross Daly, ο guru της μουσικής όπως άνετα θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε μιας και οι γνώσεις του στη μουσική πηγάζουν από τα βάθη της Ανατολής και της Ασίας,ταξίδεψε και ήρθε και στην πόλη μας και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας,όπου φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Γιάννη Παπαιωάννου» από τους συντελεστές του Δ.Ω.Κ.
ross1
Ευχαριστούμε γι'αυτό το υπέροχο ταξίδι στις μουσικές του κόσμου,όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση μας με τον Ιρλανδό μουσικό. Εξαιρετικός οικοδεσπότης ο κύριος Κώστας Πεφάνης,(πρόεδρος και οικονομικός διευθυντής του Δ.Ω.Κ.) μας παρουσίασε τον Ross Daly και εκείνος με τη σειρά του έκανε τη δική του παρουσίαση σε ορισμένα από τα μουσικά όργανα της πλούσιας συλλογής που διαθέτει.Μας χάρησε μουσικές στιγμές καθώς επίσης σοφές και μελετημένες απαντήσεις στις ερωτήσεις των παρευβρισκόμενω μαθητών,καθηγητών και μουσικόφιλων της Καβάλας.(Να σημειώσω ότι στην εκδήλωση ήταν η αγαπητή σε όλους μας Χρυσούλα Βακιρτζή). Επηρεασμένος τόσο από τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής όσο και από άλλες του κόσμου τον κέρδισε η Κρητική μουσική,οι Κρήτες και η Κρήτη με τις ομορφιές της. Έχει έδρα του ένα μικρό χωριό της Κρήτης το Χουδέτσι όπου διευθύνει το Μουσικό Εργαστήρι "Λαβύρινθος".
Ο Ross Daly έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες και θέατρα του κόσμου και έκανε την τιμή και σε εμάς να μας επισκεφθεί ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε λίγο από τις μουσικές του γνώσεις. Μαζί του ήταν μία νέα εξαιρετικά ταλαντούχα μουσικός η Κέλλυ Θωμά η οποία μας παρουσίασε ένα κομμάτι από το πρώτο προσωπικό της cd με τίτλο Αναμχάρα, που σημαίνει φίλος ψυχής και προέρχεται από την Ιρλανδική Κέλτικη γλώσσα Gaelic.
Ως φίλους ψυχής τους υποδεχτήκαμε κι εμείς και τους περιμένουμε να μας χαρίσουν τις μουσικές τους σε ένα ακόμη ταξίδι τους στην πόλη μας, στο κοντινό μέλλον.
Ross Daly: Ross Daly
Κέλυ Θωμά:http://www.kellythoma.com/

___Ελένη Ιωάννου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις