Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Τηνιακή αρχιτεκτονική


Φωτογράφηση: Stephen Clement
_________________________________________________________________________________
Σε µια ερηµική παραλία στην περιοχή Καλύβια της Τήνου και πολύ κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, µια εξοχική κατοικία χτισµένη από πέτρα ενσωµατώνεται στον περιβάλλοντα χώρο, αποτελώντας µια εξαίρετη σπουδή πάνω στην παραδοσιακή Τηνιακή αρχιτεκτονική παράδοση και µια συναρπαστική σύγχρονη απόδοσή της.

Σαν μια πτυχή του τοπίου, η κατοικία εξελίσσει την παράδοση. Κρατάει τα υλικά, τη σοφία και την απλότητά της και την ταιριάζει με μια τολμηρή αρχιτεκτονική πρόταση, που πετυχαίνει μια δυναμική ισορροπία. Έτσι, τα αναπάντεχα χρώματα αναδεικνύουν τη συνέχεια των χώρων, η φύση είναι μέσα κι έξω από τα ανοίγματα και η ηρεμία τονίζει διακριτικά και συνάμα εμφατικά την πολυτέλεια της άνεσης.
Η αρμονική ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον ήταν βασική επιδίωξη στο σχεδιασμό κι επετεύχθη με τη μελέτη των όγκων και την επιλογή των υλικών. Οι κλίσεις του εδάφους και οι ιδιοτροπίες του τηνιακού τοπίου έγιναν αφορμές για πρωτότυπες και δυνατές λύσεις, που κράτησαν ολοζώντανη τη σχέση του κτίσματος με το τοπίο αλλά και δημιούργησαν μια απόλυτα μοναδική διακοσμητική και λειτουργική άποψη στο εσωτερικό του.
Το κτίσμα διαρθρώνεται με χαμηλούς ορθογώνιους όγκους που συνδέονται μεταξύ τους με ημιυπαίθριους χώρους και αυλές.
Οι χώροι ανοίγονται προς τη θέα της θάλασσας ενώ παράλληλα η διάταξή τους δημιουργεί καθιστικά προστατευμένα από τους δυνατούς αέρηδες της περιοχής. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η ντόπια πέτρα, που κάνει το κτίριο να φαίνεται ως αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου, το ξύλο και ειδικά επεξεργασμένο καλάμι για τα κουφώματα και τις πέργκολες.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο χαμηλότερο βρίσκεται το playroom κι όλοι οι απαραίτητοι για τη λειτουργία του σπιτιού, βοηθητικοί χώροι.

Στο μεσαίο επίπεδο, το κεντρικό καθιστικό, που ανοίγεται προς την πισίνα και τη θάλασσα, την κουζίνα, τη βιβλιοθήκη και το λουτρό. Στο υψηλότερο επίπεδο είναι το μεγάλο υπνοδωμάτιο σε συνέχεια με το γραφείο και την γκαρνταρόμπα.

Η διακοσμητική επεξεργασία του εσωτερικού αποτελεί ελεύθερη ερμηνεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες στις σοβατισμένες επιφάνειες όπου τα ζεστά χρώματα συνδυάζονται αναπάντεχα αλλά αρμονικά με τα γήινα και τα ψυχρά. Από κάθε άνοιγμα του σπιτιού, μια διαφορετική βασική χρωματική επιλογή δίνει στίγμα, λιλά, έντονο κίτρινο, λουλακί, εκρού, ανάλογα με το χώρο και τη διάθεση που υποβάλλει η αντίστοιχη δραστηριότητα. Έτσι, η κατοικία είναι για τους ενοίκους της ένα ησυχαστήριο αλλά κι ένα “βιογραφικό σημείωμα”, αφού κάθε τους προτίμηση και κάθε τους δραστηριότητα έχει το χώρο της όπου εκφράζεται με εντελώς προσωπικό τόνο παραμένοντας όμως εγκάρδια φιλόξενος.

Αρχιτεκτονική µελέτη: Zege, Ζέππος - Γεωργιάδη & Συνεργάτες
Φωτογράφηση: Stephen Clement
 

Κ.Π.Καβάφης

Η Τράπεζα του Μέλλοντος Κρυμμένα
Εκτύπωση
        Την δύσκολη ζωή μου ασφαλή να κάνω
εγώ στην Τράπεζα του Μέλλοντος επάνω
πολύ ολίγα συναλλάγματα θα βγάλω.

        Κεφάλαια μεγάλ’ αν έχει αμφιβάλλω.
Κι άρχισα να φοβούμαι μη στην πρώτη κρισι
εξαφνικά τας πληρωμάς της σταματήσει.
(Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)

Η Τράπεζα του Μέλλοντος (ανάγνωση)
(διαβάζει: Σαββίδης Γ. Π., K.Π. Kαβάφης. Πενήντα οκτώ ποιήματα. Διαβάζει ο Γ.Π. Σαββίδης, Ποικίλη Στοά-Σπουδαστήριο Nέου Eλληνισμού 1999)

www.kavafis.gr